Vluchtelingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet al jaren veel meer dan een doorsnee Nederlandse gemeente om vluchtelingen op te vangen. We huisvesten in totaal al 875 asielzoekers verdeeld over twee AZC’s: één in de bossen tussen Leersum en Doorn en één in Overberg. Daarnaast moeten we net als alle andere gemeenten, ieder jaar een aantal ‘statushouders’ een woning aanbieden. De gemeente onderzoekt nu of een deel van deze statushouders gehuisvest kunnen worden in het leegstaande Amrath hotel in Maarsbergen. Deze opvang vraagt wel veel van de gemeentelijke organisatie, de politie, de woningbouwverenigingen en de vrijwilligersorganisaties. Hieronder de opvattingen van de VVD-fractie over de 2 AZC’s en de plannen voor huisvesting van statushouders in het leegstaande hotel.

AZC Leersum

Het AZC Leersum bestaat al vele jaren  en is het grootste AZC in onze gemeente met zo’n 675 bewoners. De laatste jaren lijkt alles hier goed te gaan. Er zijn voorzieningen zoals een schooltje en een huisartsenpost. Vrijwilligers zorgen ervoor dat er activiteiten zijn die voor afleiding zorgen in dit centrum in ‘the middle of nowhere’. Er is draagvlak voor dit AZC. De VVD is tevreden met hoe het hier loopt.

AZC Overberg

Het AZC Overberg bestaat sinds de zomer van 2014 en hier verblijven 200 alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dit is het enige AZC in Nederland met zo’n eenzijdige samenstelling en heeft de directe omwonenden het afgelopen jaar veel overlast bezorgd. Deze overlast varieerde van geluidsoverlast in de nacht, gevaarlijke verkeerssituaties door fietsen zonder verlichting en problemen in de Buurtbus. Nadat er in augustus 2015 een grote, nachtelijke vechtpartij was waar massale politie-inzet aan te pas moest komen om de boel weer rustig te krijgen, zijn de teugels strakgetrokken. Voorafgaande aan dit incident waren er veelvuldig kleinere incidenten geweest waarbij er politie- assistentie nodig was. Mede door het optreden van onze burgemeester (‘ik ben ook een burgervader van deze minderjarige inwoners) en na aandringen van o.a. de VVD- fractie in de gemeenteraad heeft het COA ervoor gezorgd dat er strengere huisregels kwamen. Uit een omwonendenbijeenkomst op 13 januari bleek dat de handhaving beter moet omdat er nog geregeld  sprake is van overlast voor de omgeving.

De omwonendenbijeenkomst was niet alleen georganiseerd  om de actuele gang van zaken te evalueren. De gemeente en het COA wilden ook graag toetsen of er draagvlak is om de eenzijdige samenstelling van de AZC-bewoners te wijzigen. Het voorstel is om naast alleenstaande minderjarigen ook gezinnen en alleenstaande volwassenen in het AZC op te vangen. Volwassenen zullen ervoor zorgen dat de minderjarigen zich beter gedragen, zo is de redenering. Het totaal aantal bewoners zal niet boven de 200 uitstijgen. Om deze verandering mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. De bijeenkomst was uitstekend georganiseerd door de gemeente en is rustig verlopen. De uitkomst was ook duidelijk: de overgrote meerderheid van de aanwezigen wil de samenstelling niet veranderen: ’Men weet wat men heeft en hoe daarmee om te gaan; als er overlast gevende volwassenen komen, is dat veel moeilijker te beheersen’ is de redenering. Overigens vroeg niemand om het vertrek van het AZC.

Voor de VVD-fractie is draagvlak voor opvang heel belangrijk. Gezien de duidelijke uitkomst zijn we dan ook tegen het aanpassen van het bestemmingsplan om het mogelijk te maken dat er ook volwassenen in het AZC Overberg gehuisvest kunnen worden. Daarnaast vinden we dat handhaving van de huisregels belangrijk is en dit snel moet verbeteren.

 

Amrath hotel Maarsbergen

Naast de opvang van asielzoekers in AZC’s hebben we als gemeente de verplichting om jaarlijks een aantal statushoudende vluchtelingen een woning aan te bieden. ’Statushouder zijn’ betekent dat je de asielprocedure hebt doorlopen en het recht hebt om tijdelijk dan wel permanent in ons land te wonen. In 2016 moet de gemeente zo’n 115 statushouders woonruimte aanbieden. Op dit moment zijn de wachtlijsten voor sociale huurwoningen in onze gemeente erg lang. Als de statushouders aan deze wachtlijsten worden toegevoegd, zullen woningzoekenden nog langer moeten wachten. Daarom is de gemeente op zoek om snel extra woonruimte te kunnen toevoegen. Deze woonruimte mag sober zijn. Sinds begin januari staat het  90 kamers tellende Amrath-hotel in Maarsbergen leeg. De gemeente is nu in gesprek met de eigenaar van dit leegstaande hotel met de bedoeling om daar statushouder in te kunnen laten wonen.

De VVD fractie heeft de volgende kanttekeningen:

-          De inwoners van Maarsbergen moeten  betrokken worden bij het besluit om eventueel een grotere groep statushoudende vluchtelingen  te huisvesten in het leegstaande hotel. Wij vinden immers  dat er lokaal draagvlak moet zijn;

-          Het is onwenselijk om een grote groep vluchtelingen op één plek te vestigen. Concentratie van bewoners met eenzelfde soort sociale problematiek bemoeilijkt integratie;

-          De locatie van dit gebouw, tussen een snelweg en een spoorlijn, is minder geschikt voor permanente bewoning;

-          De gemeente moet geen ‘huisbaas’ gaan spelen. We willen dus niet dat de gemeente eigenaar of huurder van het gebouw wordt. ‘Huisbaas zijn’ is geen overheidstaak. Daar zijn woningbouwverenigingen voor in het leven geroepen;

Kortom, de VVD -fractie is nog niet overtuigd dat dit leegstaande hotel een goede locatie is voor het huisvesten van statushoudende vluchtelingen. We zullen dit samen met inwoners kritisch blijven volgen om te komen tot een goede oplossing die draagvlak heeft.

 

Rob Jorg

Fractievoorzitter VVD

Utrechtse Heuvelrug