Worden mantelzorgers goed ondersteund?

Lang zelfstandig blijven wonen zonder hulp is een wens van velen. Maar dit gaat niet altijd en dan is hulp nodig. Die komt allereerst vanuit de ‘eigen kracht’ gedachte uit het eigen netwerk van de zorgvrager. Kinderen, familie, vrienden, buren. Lukt dat niet dan wordt er een beroep gedaan op ondersteuning vanuit de gemeente. Mensen die hulp verlenen en er niet voor betaald worden noemen we mantelzorgers.

Mantelzorg is doorgaans langdurig en/of intensief. De hulp bestaat uit verzorging maar kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zijn. Door deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving en verdienen aandacht en ondersteuning. Dit kan zijn door het mantelzorgcompliment. In onze gemeente is dit een bedrag van € 50,00 dat jaarlijks zo’n 500 keer wordt uitgereikt en de mantelzorgdag waarbij aandacht wordt besteed aan de gevolgen van de zorgverlening op het leven van de mantelzorger zelf. Op jaarbasis heeft de raad voor mantelzorg 220.000,00 euro beschikbaar gesteld. Daarvan gaat 125.000,00 euro naar de aanbieders van ondersteuning zoals Quarijn, ISZ De Brug, Welnuh en zo meer. Dat betekent dat er 95.000,00 euro geld beschikbaar is voor aanvullende maatregelen. Voor 2018 gaat van dat geld 58.000,00 euro naar werving en training van vrijwilligers, logeergezinnen, bijscholing van medewerkers en mantelzorgmakelaars. Dus 37.000,00 euro gaat in de vorm van een financiële bijdrage voor minima, een pilot kortverblijf bedden of het mantelzorgcompliment van 50 euro min of meer naar de mantelzorger zelf.

De VVD heeft hierover vragen gesteld tijdens  de behandeling van het actieplan dat ons ter informatie was toegezonden. Voor ons moet de nadruk vooral liggen op het bieden van concrete ondersteuning van de mantelzorger zelf. Die verhouding lijkt met bovenstaande kostenverdeling toch enigszins zoek. Heeft u vragen of opmerkingen of bent u mantelzorger en vindt u dat u beter geholpen zou kunnen worden door de gemeente neem dan contact op met mij. Ik sta u graag te woord.

Franca Kerstens

Raadslid VVD Utrechtse Heuvelrug

fdmkerstens@gmail.com

 

Foto