Verhoging van lokale heffingen

In de afgelopen twee jaar zijn de lokale lasten door het huidige college al fors verhoogd en nu komt daar weer een schepje bovenop. Door positieve ontwikkelingen bij afvalstoffeninzameling en riolering, zouden de heffingen in 2017 met EUR 330.000,- lager kunnen uitvallen. Echter het college heeft besloten om het voordeel niet aan de inwoners door te geven, maar toe te voegen aan de algemene middelen, dus uit te geven. Dit is in tegenstelling tot hetgeen de Raad twee jaar geleden voor deze twee programma’s heeft afgesproken; namelijk dat de heffingen kostendekkend moeten zijn ofwel niet hoger of lager dan de daadwerkelijke kosten van afvalinzameling en rioolonderhoud.

Andere regels
Waar komt dit nu vandaan? Omdat een deel van onze inwoners, vaak op bijstandsniveau, wordt vrijgesteld van de afvalstoffen- en rioolheffing, kan de gemeente deze heffingen niet incasseren. Het gaat hier om EUR 330.000,- . Al jaren worden deze niet ontvangen heffingen ten laste van de algemene uitgaven gebracht. Doordat de regels veranderd zijn mag het college vanaf 2017 deze tekorten toerekenen aan degene die de heffingen wel kunnen betalen. Hier heeft het college en een meerderheid van de raad voor gekozen.

Geen voordeel inwoners
Het gevolg is dat de heffingen niet dalen nu het mogelijk is en het voordeel dus niet ten gunste komt van de inwoners. Hiermee wordt één van de ambities van de Kadernota Afval 2014-2020 bewust niet nagekomen. Namelijk dat de kosten van het inzamelen van afval niet zullen stijgen ten opzichte van 2011.

We vragen van de inwoners dat zij vier kliko’s in hun tuin plaatsen en het afval gescheiden aanbieden en in plaats van het belonen door middel van een lagere afvalstoffenheffing, maakt het college deze juist ten onrechte hoger. De kans bestaat dat hierdoor het draagvlak onder de inwoners om hun afval gescheiden in te leveren, een stuk minder wordt.

VVD wil lagere lasten
De VVD-fractie heeft tijdens de begrotingsbehandeling op maandag 14 november een wijzigingsvoorstel ingediend om dit terug te draaien. Ondanks sterke argumenten ontbrak de wil bij de Raad, met uitzondering van de BVH, om ons voorstel te omarmen. Het gevolg is dat deze structurele belastingverhoging in de meerjarenbegroting is verwerkt en dat de inwoners hogere lokale heffingen tegemoet kunnen zien terwijl daar in onze ogen geen enkele reden voor is. We zullen ons dan ook volgend jaar opnieuw inzetten om deze onterechte maatregel terug te draaien.

Toen het moment kwam om de begroting 2017-2020 goed te keuren, heeft de VVD-fractie ingoed overleg besloten om niet unaniem hierin mee te gaan en stemde Ron van der Laan om deze reden tegen.

Ron van der Laan

raadslid VVD Utrechtse Heuvelrug