VVD tegen plan vervroegd pensioen Utrechtse Heuvelrug ambtenaren

Het college heeft de raad om €450.000 budget gevraagd om ambtenaren van 64 jaar en ouder (deels) met vervroegd pensioen te laten gaan. In het plan is €200.000 gereserveerd om een RVU(= Regeling Vervroegd Uittreden)-boete aan de fiscus te betalen. VVD vind dat we beter om moeten gaan met ons geld:

Het college heeft de raad om €450.000 budget gevraagd om ambtenaren van 64 jaar en ouder (deels) met vervroegd pensioen te laten gaan. In het plan is  €200.000 gereserveerd om een RVU(= Regeling Vervroegd Uittreden)-boete aan de fiscus te betalen. Dit omdat het rijk wil tegengaan dat ouderen vanwege hun leeftijd (deels) worden ontslagen. De gemeente wil dit budget hebben omdat er een groep oudere medewerkers is die moeite zou hebben om ‘mee te komen’.  De gemeente wil met 17 ambtenaren maatwerkafspraken maken. Daarnaast wil men jongere ambtenaren aannemen omdat de leeftijdsopbouw van de gemeentelijke organisatie nu scheef is.

Hoewel het maatwerkvoorstel een vrijwillige regeling is, stond de gemeente bijna een week lang in het Algemeen Dagblad te boek als een soort Gallisch dorpje dat ouderen tegen het landelijke beleid in wilde lozen. Ook andere media (lokale, en regionale) gaven aandacht aan het voorstel. Zelfs Henk Krol van de 50-Pluspartij liet in het AD van 9 sept. weten boos te zijn over het plan.

De VVD is tegen dit voorstel.  Wij willen geen belastinggeld besteden aan het financieren van vroeg- pensioen van ambtenaren terwijl we van alle andere inwoners vragen langer te werken. Wij kunnen niet uitleggen waarom bijv. huishoudelijke-hulpmedewerkers, politieagenten of leraren (alle zware beroepen die vaak slecht betaald zijn) tot hun 67-ste moeten werken terwijl Utrechtse Heuvelrug- ambtenaren met belastinggeld al met 64 jaar met (deeltijd) vroegpensioen kunnen gaan. De VVD wil een integraal levensfase personeelsbeleid dat ervoor zorgt dat jong en oud goed kan én wil werken tot hun pensioen bij onze gemeente. 

Gelukkig steunt de meerderheid van de raad het voorstel van het college met de RVU-boete niet. Wel is er onder aanvoering van D66 en Groen Links/PvdA een amendement ingediend om het budget te verlagen tot €200.000 en  de regeling  zo aan te passen dat de RVU-boete niet betaald hoeft te worden.  De kern blijft echter dat we belastinggeld besteden aan het (deeltijd) vroegpensioen  voor gemeenteambtenaren. Omdat dit amendement zoveel vragen opriep is de besluitvorming uitgesteld. Er komt eerst nog een nieuwe beeldvormende vergadering over het onderwerp.

Wordt vervolgd.

Rob Jorg