Slecht plan om AZC te vestigen op Mariniersterrein Doorn

Het Centraal Orgaan Asielzoekers, het COA, bekijkt of het in 2021 vrijkomende terrein van de Marinierskazerne in Doorn geschikt is voor een Asielzoekerscentrum (AZC).

Dit vindt de VVD-fractie een slecht plan. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft al twee permanente AZC’s binnen haar grenzen (Leersum en Overberg) met in totaal bijna 900 asielzoekers. Hiermee doet onze gemeente al veel meer dan haar plicht. Deze twee AZC’s vragen veel inzet van de gemeente, de politie en de vrijwilligers. Een derde AZC zou niet alleen een te zware druk op hen leggen, ze zou ook het nodige draagvlak hiervoor ondermijnen.

Bovendien is dit leegkomende kazerneterrein een unieke kans om een aantal zaken te realiseren waar onze gemeente grote behoefte aan heeft. De VVD-fractie denkt aan een mix van woningen, passende bedrijven en recreatieve- en sport voorzieningen. Dit alles met respect voor de aangrenzende bewoners en natuur. De rijksoverheid heeft, ter compensatie van het verlies van de marinierskazerne, toegezegd de gemeente te steunen bij het vinden van een nieuwe bestemming van dit terrein op zo’n manier dat de gemeente daar sterker van wordt. De VVD vindt het belangrijk om de toekomst van dit terrein in het hart van Doorn samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit te werken. Op die plek een AZC vestigen loopt dwars door deze plannen heen. Dat moeten we niet willen en dus ook niet doen.

Rob Jorg

Fractievoorzitter VVD Utrechtse Heuvelrug