VINGER AAN DE POLS BIJ WATERSCHAP STICHTSE RIJNLANDEN

Deze week heeft het Waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden besloten om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van de RWZI (riool water zuivering) in Utrecht. De rekening hiervoor ligt bij de burgers en ondernemers in het gebied.

De aanbesteding van de vervanging van de rioolwaterzuivering Utrecht (RWZI) kent geen fraaie start. De eerste steen moet nog gelegd worden, en nu al lopen de kosten voor de bouw voor ruim 40 Miljoen Euro uit de pas. De coalitie zoekt voor de dekking hiervan ook naar extra belastingen bij de burgers. De VVD heeft een motie ingediend om eerst te kijken naar de prioriteiten en binnen de begroting te zoeken naar alternatieven. Ook de VVD staat uiteraard voor een robuuste begroting. Dat betekent dat bij een dergelijke overschrijding keuzes moeten worden gemaakt. De coalitie is vooralsnog niet bereid op dit punt toezeggingen te doen en wil ruimte houden voor “leuke dingen” en accepteert daarbij een eventuele lastenverzwaring.

De VVD houdt de komende periode de vinger aan de pols en blijft het college uitdagen om te zoeken naar besparingen. Een Waterschap moet zich sober en doelmatig richten op haar kerntaak. Niet meer en niet minder.

Koersvast veilig en verantwoord

VVD-fractievoorzitter Reinout Woittiez: ”De VVD houdt vast aan haar koers van de afgelopen jaren. Dus keert de VVD zich scherp tegen een te gemakkelijke reflex om de rekening bij de burger neer te leggen. De VVD vindt dat het Waterschap gewoon - net als wij allemaal - de tering naar de nering moet zetten. Geen lastenverhoging maar intern orde op zaken stellen en opnieuw de prioriteiten bepalen!”